|
HOME / nieuws / Wat is de Straatbeelden projectweek

Wat is de Straatbeelden projectweek

9-2-2021
Met de mediatrainingen van Clickf1 en de architectuurlessen van Aorta komen wij met jonge enthousiaste trainers de klas in en leren de kinderen op leuke en unieke wijze te kijken naar hun omgeving. Creatieve middelen worden ingezet en de kinderen maken kennis met thema’s zoals; ‘mijn huis’, ‘afvalkunstenaars’ en ‘mijn oma was een hippie’. Met de leerkracht en een ervaren coach bijt de klas zich een week lang vast in een thema aan de hand van breed opgezette lessen, spellen, opdrachten en mediatools.

Kijk met je ogen naar de wereld van nu, blik terug op vroeger en kijk vooruit in de toekomst met de magie media en architectuur.

Hoe ziet zo’n week eruit?:
- Iedere dag één dagdeel met coach of eigen leerkracht
- Benodigde materialen en lespakketten worden aangeleverd
- Diverse opdrachten zowel digitaal als analoog
- Een mediatraining voor leerling én leerkracht in de te gebruiken tool
- Les van een ervaren coach vanuit architectuurcentrum Aorta

Indien er op de school geen devices zijn ( Ipads, chormebooks) dan kunnen deze worden gehuurd voor 3 euro per dag bij Clickf1

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De Thema’s zijn verdeeld over drie categorieën:
OB Onderbouw
MB Middenbouw
BB Bovenbouw

Zoveel groen! (OB)
Met thema ‘Zo veel groen!’ leren de kleuters dat er heel veel dingen om hun heen groen zijn! Denk aan planten, bomen, parken, schoolpleinen maar ook alle beestjes die je overal om je heen kunt vinden... áls je maar goed zoekt! Met de Beebot leren ze de basis van programmeren en leggen ze met de bij een heel parcour af!

Vormendoolhof (OB)
Alles bestaat uit vormen! Denk aan cirkels, rechthoeken, piramides en niet geometrische vormen. Je herkent ze overal, ook in jouw school! Net als een architect gaan we zelf aan de slag met vormen ontdekken, gebruiken en nieuwe vormen bedenken. De leerlingen gaan op onderzoek uit en presenteren hun bevindingen door middel van te gekke foto-presentatie!

Mijn huis woont hier (OB)
Wat is een huis en wie maakt een huis? Dit gaan de leerlingen ontdekken! Er zijn zoveel verschillende soorten huizen! Van een rijtjeshuis tot woonboot. Als echte architecten maken ze met gebruik van digitools hun eigen fantasie huis. Tot slot gaan de kinderen analoog aan het werk en maken ze een maquette van hun eigen straat en houden hierbij natuurlijk rekening met de geldige verkeers- en veiligheidsregels..

Mijn plein (MB)
Er zijn talloze soorten pleinen maar wat maakt een speelplein een speelplein en wanneer is het een natuurplein? Aan de hand van de uitleg van de coaches en echte architecten ontdekken we samen alle soorten pleinen die er zijn. Met Google Maps bekijken we de school van boven en zoeken we het speelplein. De kinderen maken hun vervolgens eigen speelplein met Minecraft of Floorplanner.

Mijn huis woont in mijn wijk (MB)
Leerlingen ontdekken hun eigen wijk. Waar staat mijn huis ten opzichte van mijn school? Door welke straten fiets of loop ik iedere dag en staan hier ook bijzondere gebouwen?
Met Minecraft - Geocraft gaan ze aan de slag om de wijk na te bouwen. Deze wordt gepresenteerd samen met een zelf ontworpen wijkposter; het resultaat van de training digisurfen!

Afvalkunstenaars (MB)
Als we afval nou omzetten in kunst, dan hebben we nooit meer afval! Hiermee gaan de leerlingen aan de slag! Met zelf verzameld afval van thuis of school vormen zij de mooiste objecten. Met behulp van iMovie maken zij een heus reclamefilmpje voor deze kunstvoorwerpen. We sluiten af met een tentoonstelling waarin de nieuwbakken kunstenaars hun werk laten zien.

Mijn oma was een hippie (MB en BB)
Duik samen met de trainers terug in de tijd van opa en oma. De leerlingen maken in de een moodboard met gebruik van de digitool Canva om deze vervolgens te presenteren aan elkaar, het proces van de moodboard wordt vastgelegd met StopMotion. Wiens oma was een echte hippie? Wat was de favoriete band van de opa’s en is er wel écht zo veel veranderd als wij denken?

De wereld aan mijn voeten (BB)
Zijn er kloosters in China? Hoe leven ze in Guatamala? Staan er veel huizen in Alaska? Aan het eind van deze training kunnen de leerlingen al deze vragen beantwoorden! Met behulp van Google Street View maken de leerlingen een eigen website voor hun zelf bedachte reisbureau. Ze leren alles over geografie, demografie en culturen van over de hele wereld.

Stad van de toekomst (BB)
Hoe ziet een stad eruit in 2050? Vliegen mensen naar hun werk? Hebben we veel last van de smeltende ijskappen? Wat kunnen we allemaal op gebied van technologie? Samen maken wij een Utopia, onze ideale stad in de toekomst.


|
blog comments powered by Disqus