|
HOME / nieuws / Samenwerken voor jongeren in detentie

Samenwerken voor jongeren in detentie

16-12-2019
 

Jouw verhaal < > jouw toekomst Een Solide Basis voor je eigen weg Back Home Een training voor jongeren in de forensische zorg die gaat over persoonlijke storytelling. Leren jouw eigen verhaal en levensvisie vorm te geven op een creatieve manier, gekoppeld aan persoonlijke ontwikkeling.

Een motivatietraject om de draai van 180 graden te willen gaan maken. De jongeren werken met technologische hulpmiddelen en hebben na het volgen van deze trainging de beschikking over een soort dagboek, portfolio, geheel geschreven in hun eigen taal en bestaande uit diverse producten zoals muziek, digital story, poster, etc. Producten om trots op te zijn en die je ondersteunen in je eigen weg Back Home.

Als je een goed verhaal hebt willen mensen naar je luisteren. Als je weet wat je wilt in je leven heb je een doel om voor te strijden. Als je kunt formuleren waarvoor je wilt strijden zijn er kansen op hulp en mogelijkheden. Als je de kracht van creativiteit in jezelf inzet en onderzoekt biedt dit een basis voor jouw verhaal, jouw strijd, jouw keuzes.

Interventies zijn nodig en belangrijk. Ze geven de jongeren en hun begeleiders handvatten om te werken aan een terugkeer in de maatschappij, om na te denken over de eigen waarden en keuzes in het leven. Om na te denken over welke stappen je kunt nemen als je actief aan de slag wilt met deze waarden en keuzes. Hoe geef je (opnieuw) betekenis aan een interventie. Hoe maak je dat de inhoud van de interventie het verhaal van de jongere zelf wordt, de keuzes persoonlijke keuzes, de waarden gevoelde waarden vanuit een intrinsieke motivatie.

Om deze reden vinden (justitiële) jeugdinrichtingen het belangrijk programma’s aan te bieden die identiteitsvorming, zelfbeeld en self-efficacy stimuleren bij de jongeren die in hun instellingen verblijven. Solid Base 2Go Back Home is een programma dat aan deze behoefte tegemoet komt. De jongeren kunnen hun identiteit versterken, een positief en realistisch zelfbeeld ontwikkelen, en hun gevoel van self-efficacy vergroten.
Solid Base 2Go Back Home is opgebouwd uit drie modules:
  1. “Ik en mezelf”. Deze module focust op het beter leren kennen van jezelf en je eigen kwaliteiten.
  2. “Ik en relaties”. Tijdens de bijeenkomsten van deze module worden de jongens/meisjes zich bewust van de verschillende rollen die zij vervullen, nu en in de toekomst. Zij leren een positief zelfbeeld te ontwikkelen in deze verschillende rollen.
  3. “Ik en de maatschappij”. In de laatste module formuleren de jongens/meisjes realistische ideeën en wensen over hun toekomstige positie in de maatschappij.
|
blog comments powered by Disqus